با آموزش 0 تا 100 استفاده از گوگل آنالیتیکس برای مبتدی ها در خدمت شما کاربران عزیز هستیم :
اگر به دنبال روشی برای ردیابی، تحلیل و ارزیابی عملکرد سایت خود هستید، گوگل آنالیتیکس ابزاری بینظیر است که میتواند به شما کمک کند. گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)، که به ابزار تحلیلگر گوگل معروف است که در بین کاربران فارسی زبان به نامهای گوگل آنالیتیک ,گوگل آنالیز و گوگل آنالیتیکز هم شناخته میشود. در این مقاله، به بررسی گوگل آنالیتیکس، ابزار تجزیه و تحلیل وبسایت پرطرفدار شرکت گوگل، میپردازیم و نحوه استفاده از آن را برای بهبود عملکرد وبسایت خود توضیح میدهیم:
آموزش گوگل آنالیتیکس : نقل قول قدیمی که میگفتند اگر چیزی که اندازهگیری و کنترل و تحلیل نشود، هیچ وقت بهبود پیدا نمیکند، حال گوگل آنالیتیکس هم برای رصد کردن سایت ها طراحی شده تا با دادهها و گزارشات خود ,بتوان سایت خود را بهینه کنید.
ولی مهمترین خوبی ابزار گوگل این است که اولا رایگان می باشد و ثانیا بسیار ساده و راحت می باشد و به سادگی حتی برای کاربرانی که هیچ سر رشته ای از زیان انگلیسی ندارند هم می توانند در این ابزار سایت و یا اپلیکیشن خود را تجزیه و تحلیل کنند و به سادگی از این ابزار باخواندن این مقاله استفاده کنند.
با این وجود متاسفانه همچنان بسیاری از کاربران فارسی زبان از این ابزار فوق العاده گوگل استفاده نمی کنند , ما می خواهیم در این مقاله چاره حل این مشکل شویم و برایتان شرح کنیم که گوگل آنالیتیکس چیست ؟ و اینکه چرا باید از آن استفاده کنید و طریقه کار با این ابزار گوگل را از پایه بهتون آموزش دهیم و در مورد تحلیل اطلاعاتی که این ابزار بهمون میده هم صحبت کنیم , پس اگه تا حالا از این ابزار مهم گوگل استفاده نکرده اید یا نصب کرده اید ولی سراغش نرفته اید پیشنهاد می کنم تا آخر مقاله باما همراه شوید :
آموزش 0 تا 100 استفاده از گوگل آنالیتیکس برای مبتدی ها
گوگل آنالیتیکس چیست؟
همانطور که در اول مقاله گفته شد ,گوگل آنالیتیکس یک ابزار رایگان گوگل می باشد که به وبمستران و مدیران سایتها این امکان را میدهد تا اطلاعات جامعی از بازدیدکنندگان و عملکرد وبسایت خود را بدست آورند. این ابزار قابلیتهای مختلفی از جمله اطلاعات بسیار کاملی را دربارۀ ترافیک ورودی و ردیابی ترافیک ، مانیتوینگ رفتار کاربران در سایت، نرخ تبدیل ، تحلیل کلمات کلیدی و گزارشهای جامع و کلی اطلاعات و گزارشات سودمند را فراهم میکند. این اطلاعات میتواند نقش بسیار مهمی را در بهینهسازی یک سایت و پیشرفت آن ایفا کند.
همچنین این ابزار به شما این امکان را میدهد که سایت، وبلاگ و شبکههای اجتماعی که دارید را زیر نظر گرفته و اطلاعاتی همچون نحوه ورود کاربر، رفتار کاربر بعد از وارد شدن به سایت، نرخ تبدیل آن کاربر، زمان ماندن در صفحات، نوع دستگاه استفاده شده و تمام اتفاقاتی که در سایت یا وبلاگ شما رخ میدهد را رصد نمایید.
همه این چیزهایی که گفته شد تنها بخش کوچکی از مزایای ابزار تحلیل گوگل می باشد اما آنچه این ابزار سرویس آنالیتیکس گوگل را به یک ابزار کامل تبدیل می کند این است که با بقیه ابزار های دیگر گوگل سازگار است و می توانید از آن در تبلیغ گوگل ادز و تبلیغ در یوتیوب استفاده و ترکیب و مخلوط کرد , در حقیقت، تمام ابزارهای شرکت گوگل که بازدیدها و ترافیک در آنها حساب میشود، میتوانند با Google Analytics مخلوط و تکمیل شوند.
دلایل نیاز همه مدیران وبسایت ها و نرم افزارها به ابزار گوگل آنالیتیکس
اکر شما مدیر یک وبلاگ یا وبسایت می باشید حتما به گوگل آنالیتیکس نیاز دارید ,چونکه جذب مخاطب بیشتر برایتان مهم است و گوگل آنالیتیک در این مسیر به شما کمک خواهد کرد این ابزار قدرتمند برای فهم عمیقتر وبسایتها و ارزیابی عملکرد آنها است. چند تا از سوالاتی که به کمک این ابزار تحلیلگر میتوانید پاسخ آنها را بیابید:
- چند نفر از سایت و یا وبلاگ من بازدید میکنند؟
- کدام یک از صفحات وبسایت من دارای بیشترین میزان محبوبیت هستند؟
- چطور سرعت وبسایت خود را افزایش دهم؟
- بازدیدکنندگان به طور متوسط چه مقدار زمانی در وبسایت من وقت میگذرانند؟
- کدام یک از تکنیکهای بازاریابی بیشترین تاثیر را بروی ترافیک سایت و وبلاگ من دارند؟
- بازدیدکنندگان از طریق کدام وبسایت ها به سایت من رهنمون یا ریدایرکت میشوند؟
- آیا داشتن یک سایت واکنشگرا (ریسپاسیو) و مناسب گوشی برای من لازم است؟
- چه تعداد از بازدیدکنندگان و کاربران من تبدیل به مشتری میشوند؟
- کاربرانی که به مشتری تبدیل میشوند چه ویژگیهایی دارند؟
- خوانندگان وبسایت من به چه مطالب و موضوعاتی علاقهمند هستند؟
- کاربران من بیشتر از کدام شهر و کشورها هستند؟
ابزار گوگل آنالیز میتواند آمار مرتبط به وبسایت شما را به یک منبع ارزشمند برای شناخت کاربران و بهینهسازی وبسایت تبدیل کند. اکنون که متوجه اهمیت و ارزشمندی گوگل آنالیز شدیم، بیایید در مورد نحوه نصب و استفاده از این ابزار مفید گوگل بیشتر صحبت کنیم.آموزش گوگل آنالیتیکس
چطور گوگل آنالیتیکس را ساخته و بر روی سایت خود نصب کنید؟
ساخت و نصب گوگل آنالیز کار بسیار راحتی است. اما نیاز است که کمی توجه به خرج دهید تا تنظیمات آن را به درستی انجام دهید. ما آموزش نحوه ساخت و نصب و راهاندازی گوگل آنالیز را در یکی از مقاله های قبلی وبسایت به صورت کامل توضیح دادهایم. پس اگر هنوز این آموزش را ندیده اید و اکانت گوگل آنالیز خود را نساخته اید ، پیشنهاد میکنیم همین الان به این مقاله رجوع کنید:
تشریح لغات و کلمات برای استفاده از گوگل آنالیز
بعد از آنکه مقاله آموزش ساخت اکانت گوگل آنالیز را پشت سر گذاشتین، وقت آن رسیده که نحوه استفاده از ابزار گوگل آنالیز را فرا بگیرید. قبل از آنکه آموزش را شروع کنیم و وارد جزئیات آن شویم، نیاز می باشد که با معنای کلمات و عبارات کلیدی مورد استفاده در این ابزار را آشنا شوید. چونکه شما بارها طی خواندن این مقاله و استفاده از اطلاعات گوگل با این واژهها روبرو خواهید شد.
- ابعاد (Dimensions): منظور از بعد (یا دایمنشن) یکی از خصوصیات و ویژگیهای بارز سایت است که میتواند مقادیر مختلفی را بپذیرد. نوع مرورگر، صفحۀ خروج کاربر، صفحات مورد بازدید و زمان حضور کاربر در وبسایت از نمونه ابعادی هستند که در گوگل آنالیز وجود دارد.
- متریکها (Metrics): متریکها در واقع خصوصیات درونی یک ابعاد یا دایمنشن هستند که میتوانند به صورت مجموع یا نرخ اندازهگیری شوند. برای مثال میانگین زمانی که کاربران در وبسایت گذراندهاند یا تعداد بازدیدها از یک صفحه .
- دورهها (Sessions): دوره به مدت زمانی گقته میشود که کاربر شما به صورت فعال با سایت،وبلاگ یا سایر رسانههای شما در ارتباط است. تمام اطلاعات در مورد تعاملات کاربر (تعداد صفحاتی بازدیدی، رویدادها، میزان خرید و …) در طی یک دوره حساب میشوند. Sessionها معمولاً بعد از 30 دقیقه عدم تعامل با سایت یا وبلاگ شما بسته میشوند و در صورت بازگشت کاربر، یک دورۀ و Session جدید باز خواهد شد.
- کاربران (Users): مخاطبینی که کمه کم برای یک دوره (Session) در سایت حضور داشتهاند، جزو کاربران شما محسوب میشوند.
- بازدیدکنندگان (Visitors): بازدیدکنندگانی که به سایت شما سر زدهاند. این کاربران به دو دستۀ تقسیم می شوند : بازدیدکنندگان جدید (New Visitor) و بازدیدکنندگان تکراری (Returning Visitors) . بازدیدکنندگان تکراری، کسانی هستند که قبلاً یک دوره را در وبلاگ یا سایت شما گذراندهاند.
- بازدید صفحات (Pageviews): منظور از این عبارت تعداد کل دفعاتی می شود که یک صفحه مشاهده شده است. دقت کنید که بازدیدهای مکرر توسط یک کاربر تکراری نیز در این مقدار حساب میشود.
- صفحات/دورهها (Pages/Sessions): صفحات/دورهها به میانگین تعداد صفحاتی گفته میشود که در طی یک دوره دیده میشود. بازدیدهای تکراری از یک صفحه هم در این مورد حساب میشود.
- میانگین زمانِ دوره (Avg. Session Duration): میانگین زمانی است که دورههای استفادۀ کاربران به طول انجامیده است.
- نرخ پرش (Bounce Rate): منظور از نرخ پرش، نرخ درصد کاربرانی است که تنها یک صفحه از سایت شما را مشاهده کرده است. (بازدیدی که در آن کاربر به سایت شما وارد شده و بدون آنکه هیچ تعاملی با آن داشته باشد، صفحه را بسته است) هر چقدر که Bounce Rate یا همان نرخ برش وبلاگ یا سایت شما کمتر باشد، یعنی وبسایت شما در حفظ کاربر موفقتر عمل کرده است.
- دورههای جدید (New Sessions): یک تخمین از تعداد بازدیدهایی است که برای اولین بار و توسط کاربران جدید صورت میگیرند. دلیل تخمینی بودن این درصد این است که کاربر ممکن است با یک آی پی جدید به سایت شما وارد شود.
- اهداف (Goals): شما میتوانید در گوگل آنالیز یک سری اهداف برای خود تعیین نمایید. اینکار به شما اجازه میدهد که میزان موفقیت سایت خود را با این اهداف اندازهگیری کنید و ببینید که چند درصد از مخاطبان یک فرآیند مشخص که برای شما مهم است را در اپلیکیشن یا سایت طی میکنند.
- تبدیلها (Conversions): تبدیلها زمانی شکل میگیرند که یک مخاطب اهداف شما را عملی میکند و در نتیجه تبدیل به یک مخاطب ثابت یا مشتری شما شود. مثلاً وقتی که یک کاربر در سایت شما خریدی انجام میدهد یا ثبت نام میکند .
- کمپینها (Campaigns): کمپینها به شما این اجازه را میدهد که پارامترهای شخصی خودتون را برای هر صفحهای از سایتتون که دوست دارید اضافه نمایید تا بتوانید اطلاعات بیشتری را از کاربران خود بدست آورید.
- جذب (Acquisition): مفهوم جذب، روشی می باشد که کاربران خود را بدست آوردهاید. مثلاً احتمال دارد نحوه جذب یک کاربر، موتور جستجوی گوگل یا ریپورتاژ از یک سایتی که توش تبلیغ کردید باشد.
- رفتار (Behavior): اطلاعات رفتاری کاربران به شما اجازه میدهد که محتوای خود را مطابق نیاز آنها تغییر دهید و آن را بهینه نمایید.
منوی اصلی
در سمت چپ صفحه گوگل آنالیز خود میتوانید منوی آن را ببینید و بین گزینههای آن جابجا شوید.
خانه (Home): صفحۀ اصلی است که در آن اطلاعات کلی در مورد تمام وبسایتها خود دریافت میکنید.
شخصیسازی (Customization): به شما اجازه میدهد گزارشهایی شخصی با دایمنشنها و متریکهای مورد نظر خود را ایجاد نمایید.
گزارش (Reports): این قسمت شامل اطلاعات و گزارشات یک وبسایت یا وبلاگ یا برنامۀ مشخص را در اختیار شما میگذارد.
مدیریت (Admin): برای انجام تنظیمات مدیریتی حساب خود و همچنین دسترسی دادن به همکاران خود کاربرد دارد.
کشف (Discover): گوگل در این قسمت لینک یکسری از منابع شامل ابزارها، اپلیکشنها و مقالات را برای شما قرار داده تا در صورت نیاز از آنها استفاده نمایید.
اختصاص (Attribution):در این بخش میتوانید ببینید و چک کنید که هر یک از کانالهای ورودی شما چه مقدار از تبدیلها را به خود اختصاص داده است.
ما در این قسمت به بررسی دو بخش از اینها یعنی صفحه اصلی و گزارش که برای تحلیل وبسایتتان حیاتی هستند خواهیم پرداخت.
تنظیم زمان
در پنل و قسمت گزارش (بجز گزارشات لحظهای)، شما میتوانید به وسیلۀ تقویم گذاشته شده در سمت راست صفحه گوگل آنالیز، بازۀ زمانی مورد نظر خود را برای مشاهده اطلاعات مشخص کنید.
,وقتی روی تاریخ کلیک کنید، تقویمی مانند شکل زیر را میبینید و شما میتوانید بازه زمان گزارش خود را اینجا مشخص کنید.
همچنین امکان مقایسه دو بازۀ زمانی مختلف نیز هست. با انتخاب گزینۀ compare یا مقایسه، اطلاعات داده شده به صورت مقایسهای از دو بازۀ زمانی تعیین شده در میآید و در نتیجه این مقایسه میتوانید ببینید که کدام متریکها در بازۀ زمانی دوم پیشرفت یا پسرفت داشتهاند.
خانه
شما وقتی که وارد حساب کاربری گوگل آنالیز خود می شوید به صفحه اصلی هدایت می شوید. در این صفحه یک سری آمار کلی و اطلاعات را در مورد سایتها به شما میدهد که شامل تعداد دورهها (Sessions)، میانگین زمان دورهها (Avg. Session Duration)، نرخ پرش (Bounce Rate) و نرخ تبدیل برای اهداف (Goal Conversion Rate) میشود.
اگر در این صفحه پایین بیایید، اطلاعات زیادی خواهید دید که به صورت کلی به شما نشان داده می شود از کاربران آنلاینی که در همان لحظه در سایت شما حضور دارند تا ساعتی که بیشتر به سایت سر میزنند و دستگاه مورد استفاده و خیلی اطلاعات دیگر که به صورت نمودارها و گرافها نشان داده میشود.
از قسمتی که در عکس بالا با مستطیل قرمز علامت گذاشته شده است میتوانید لیستی از سایتهایی که به حساب خود متصل کردهاید را ببینید . همچنین شما در این صفحه میتوانید در بین دامنههای خود جستجو کنید و در صورت لزوم، دامنهها و برنامههای مهم را ستارهدار کنید تا دسترسی به آنها راحتتر شود.
اکنون سایتی را انتخاب کنید تا وارد صفحۀ گزارش گوگل آنالیز شوید (توجه داشته باشید که در صورت وجود تنها یک وبسایت یا برنامه، شما به صورت خودکار به صفحه گزارش هدایت میشود و لازم به انتخاب نیست).
سفارشیسازی (customization)
مهمترین قسمت داشبورد (Dashboards) گزارش یا Report است که شما میتوانید آن را به دلخواه خود ویرایش نمایید و با استفاده از ویجتها کاری کنید که تمام اطلاعات کلیدی که شما لازم دارید را به نمایش بذارید. با یک تنظیم اصولی و درست، داشبورد به شما کمک میکند بدون نیاز به چرخیدن درون گزارشهای استاندارد موجود در گوگل آنالیتیکس، اکثر اطلاعات کاربردی و مورد نیاز خود را بدست آورید.
شما میتوانید معیارهای جدیدی را از طریق دکمه +Add Segment در آمار مشاهده کنید و با گزینۀ +Add Widget بخشهای جدیدی را به این قسمت اضافه کنید. همچنین در هنگام چرخیدن در بین گزارشهای استاندارد، با انتخاب لینک Add to Dashboard میتوانید این امکانات را به داشبورد پنل خود اضافه کنید. بجز اینها، شما میتوانید داشبوردهای از قبل آماده را از طریق گالری راهحلهای گوگل آنالیز (Google Analytics Solutions Gallery) دانلود نمایید. همچون صفحۀ خانه، اینجا هم میتوانید در قسمت بالا سمت راست قدام به تغییر بازه زمانی گزارش و مقایسۀ دو بازۀ زمانی مختلف کنید.
گزارش گوگل آنالیز (Reporting)
قسمت گزارش در پنل گوگل آنالیز به شما این اجازه را میدهد تا اطلاعات دقیقی در مورد کاربران، سرچ ها، نرخ تبدیل و رفتار کاربران خود دریافت نمایید. همانطور که میبینید هرکدام از این گزینهها به صورت کشویی باز میشوند و در هر کدام یک لیست از لینکهایی دارید که شما را به قسمتهای مهم گوگل آنالیز هدایت میکنند.
در ادامه مقاله به بررسی هر یک از این لینکها می پردازیم.
اطلاعات لحظهای (Real-Time)
آیا دوست دارید بدانید که چند کاربر هم اکنون و در لحظه در سایت شما هستند و چه کاری میکنند؟ این قسمت اجازۀ دسترسی به این اطلاعات لحظهای را به شما میدهد. شما میتوانید از اطلاعاتی همچون نحوۀ ورود بازدیدکنندگان، تعداد صفحات دیده شده توسط آنها، صفحات فعال، مکان فعلی آنها و مرورگرشان و … را در این صفحه ببینید.
و بالاخره، بخش هیجانانگیز آمار وبسایت شما!
تا اینجای مقاله به چک و بررسی یک سری از قسمتهای کلی و غیر تخصصی پرداختیم. اما مغز و هسته اطلاعات گوگل آنالیز شما در سه بخش بعدی مخاطبان (Audience)، رفتار (Behavior) و تبدیلها (Conversions) نهفته شده است. این سه بخش اطلاعاتی عمیق از کاربران، منابع ترافیک، محتوا و میزان دستیابی به اهداف را در اختیار شما میگذارند. در ادامه مقاله به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت.
مخاطبان (Audience)
در بخش Audience مخاطبان، شما میتوانید در مورد مخاطبین خود و ویژگیهای آنها اطلاعاتی کسب کنید. این بخش دارای صفحات مختلفی است که هر چه در مورد کاربران خود بخواهید بدانید را به شما خواهند گفت. در ادامه مقاله به بررسی بخشهای مهم این قسمت می پردازیم.
اطلاعات کلی (Overview)
این قسمت یک سری اطلاعات کلی را در مورد مخاطبین در اختیار شما میگذارد.
به صورت عادی و معمول، در زیر نمودار یک سری آمار کلی وجود دارد: دورهها یا تعداد دفعاتی که سایت شما بازدید شده (Sessions)، تعداد مخاطبین (Users)، تعداد کاربران جدید (New User)، تعداد صفحات مشاهده شده توسط مخاطبین (Pageviews)، میانگین صفحات مشاهده شده در هر دوره (Pages / Session)، میانگین طول مدت یک دورۀ بازدید (Avg. SessionDuration)، نرخ پرش یا تعداد کاربرانی که از دست دادهاید (Bounce Rate)، تعداد sessionهای هر کاربر (Number of Sessions per User) و درصد دورههای که بازدیدکنندۀ جدیدی به سایت شما آمده است (ِ% New Sessions). در سمت راست نیز میتوانید یک مقایسه نموداری از درصد بازدیدکنندگان جدید و قدیمی را ببینید.
در بخش نمودارهم شما میتوانید معین کنید که میخواهید از بین 8 آماری که در تصویر به عدد مشخص شده، چه متریکی روی نمودار نمایش داده شود. همچنین امکان انتخاب سه متریک مختلف و مقایسۀ آنها نیز وجود دارد. در قسمت راست نیز امکان این را دارید مشخص کنید که نمودار شما بر اساس ساعت، روز، هفته یا ماه نمایش داده شود.
اطلاعات جمعیتشناختی (Demographics)
در این بخش شما این امکان رو دارید در رابطه با سن و جنسیت کاربران خود بخوانید. شاید به این فکر کنید که گوگل چطور این آمار را بدست میآورد و چقدر دقیق هستند؟ اول بگذارید به شما در مورد دقت آنها اطمینان دهیم. این آمار در آزمایشی مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد که از دقت بسیار بالایی برخوردار هستند.
بهتر است در مورد نحوه جمع آوری آنها. گوگل نه فقط از حساب کاربری شما اطلاعات را جمعآوری میکند، بلکه با استفاده از کوکیهای خود تمام سایتهای مورد بازدید شما را نیز شناسایی میکند و بدین ترتیب سن، جنسیت و سایر اطلاعات شما را مشخص میکند.
زمینههای مورد علاقه (Interests)
در این قسمت پنل میتوانید در مورد علایق کاربران خود بیشتر بدانید و بخوانید و با توجه به اینکه اغلب مخاطبان شما به چه چیزهایی علاقه دارند، تغییراتی را در سایت خود اعمال کنید. در بخش قبل توضیح دادیم که گوگل این اطلاعات را چگونه جمع آوری می کند.
اطلاعات جغرافیایی (Geo)
در این قسمت شما در مورد مکان و زبان مخاطبان خود اطلاعایی کسب خواهید کرد.
رفتار (Behavior)
این قسمت دارای چهار قسمت است:
- در قسمت اول (New vs Returning) شما میتوانید رفتار مخاطبان جدید را با مخاطبان قدیمی خود (از نظر تعداد، نرخ پرش، session، مدت زمان ماندن در صفحه و نرخ تبدیل) مقایسه کنید.
- در قسمت دوم (Frequency & Recency) میتوانید ببینید که مخاطبین قدیمی چقدر ممکن است که دوباره به سایت شما سر بزنند و از آخرین بازدید آنها چند روز گذشته است.
- در قسمت سوم (Engagement) همچنان میتوانید میزان درگیر شدن مخاطبین با سایت خود و زمانی که در آن گذراندهاند را مشاهده کنید.
- و در قسمت چهارم (Session Quality) تمام کانالهایی ورودی از نظر تعداد کاربر و نرخ پرش و session و… با هم مقایسه میشوند.
فناوری (Technology)
در این قسمت شما میتوانید آمار مرورگر، سیستمعامل را داشته باشید.
موبایل (Mobile)
در این قسمت شما میتوانید تعداد ورودی کاربران کامپیوتر، گوشی و تبلت را با هم مقایسه و ببینید که کاربران گوشی شما از چه دستگاهی استفاده میکنند.
جریان کاربران (User Flow)
این بخش نهایی نیز به بررسی مسیرهای حرکت مخاطبین شما میپردازد. در این بخش شما می توانید بینید که کاربران چه مسیرهایی را در سایت شما طی کرده است. شما میتوانید در قسمت چپ صفحه، ابتدای مسیر را مشخص کنید. مثلاً بر طبق کشور به بررسی مسیر حرکت کاربران خود بپردازید.
نحوۀ جذب (Acquisition)
در این بخش شما میتوانید به بررسی نحوۀ جذب مخاطبین بپردازید و نگاه کنید که ترافیک ورودی شما از چه طرقی می باشد. همچنین شما میفهمید که مخاطبین ورودی از هر ترافیک چگونه رفتار کردهاند و چه تعداد از آنها به مشتری و کاربر ثابت شما تبدیل شدهاند. قبل از بررسی بخشهای مختلف این قسمت بگذارید به بررسی عبارات کلیدی آن بپردازیم:
- منابع (Sources): منبع جذب یک مخاطب یعنی وبسایتی که از آن وارد شده است. شما میتوانید نگاه کنید که هر وبسایت چه تعداد بازدیدکننده را برای شما داشته است.
- رسانهها (Mediums): این قسمت معلوم میکند که مخاطبین شما به صورت طبیعی و از طریق جستجو, وبسایت شما را پیدا کرده است (Organic)، یا آنکه توسط یک تبلیغ یا لینک به وبسایت شما ارجاع داده شدهاند (Referral)، یا که هیچ یک از این دو نبوده است (None).
- کانالها (Channels): منظور از کانال، آن طریقی است که مخاطب شما جذب شده است.
- مستقیم (Direct): مخاطبینی که مستقیم آدرس وبسایت شما را وارد کردهاند و به آن وارد شدهاند.
- جستجوی طبیعی (Organic Search): مخاطبینی که وبسایت شما را از طریق نتایج طبیعی (نه تبلیغات) در موتور جستجوگر گوگل پیدا کردهاند.
- ارجاعی (Referral): مخاطبینی که از سایتهای دیگر (به واسطه تبلیغ، لینک شما و …) وارد وبسایت شما شدهاند.
- شبکه های اجتماعی (Social): مخاطبینی که از طریق شبکههای اجتماعی به وبسایت شما هدایت شدهاند.
- موارد و نکات دیگر: همچنین میتوانید آمار مخاطبینی که از طریق ایمیل، تبلیغات پولی گوگل، سایر … وارد وبسایت شدهاند را نیز مشاهده کنید. به علاوه امکان تعریف منابع ترافیکی جدید با دقت بیشتر هم وجود دارد.
اطلاعات کلی (Overview)
به کمک گزینههای بالای این بخش که توضیح داده شد, شما میتوانید مشخص نمایید که چه اطلاعاتی را میخواهید. در این بخش میتوان مشخص نمود که مشخصات و آمار کانالها، منابع یا رسانهها نمایش داده شود و هدف مورد نظر را نیز تغییر داد.
در زیر این تنظیمات، شما یک نمودار دایرهای از نوع جذب ترافیک مشاهده مینمایید. نمودارهای دوم و سوم نیز نشان میدهند که مخاطبین جذب شده از طرق مختلف چقدر با وبسایت شما تعامل داشتهاند و در آخر چند درصد از آنها فرآیندهای مورد نظر مدنظر شما را طی نموده اند و به مخاطب ثابت یا مشتری تبدیل شدهاند.
در انتهای این مقاله هم اطلاعات مشابهی به صورت آماری و در جدول برای شما آورده شده است.
تمام ترافیک (All Traffic)
در این قسمت شما میتوانید اطلاعاتی دقیقتری را دربارۀ کانالها، منابع / رسانهها و ترافیک ارجاعی مشاهده نمایید و یک نقشه درختی از ترافیک سایت خود را هم ببینید.
گوگل ادز (google-ads)
این قسمت به بررسی ترافیک ورودی شما از طریق تبلیغات گوگل میپردازد و تنها در شرایطی به کار شما میآید که قصد داشته باشید در موتور جستجو گوگل تبلیغ نمایید. اگر تبلیغات گوگل داده باشید میتوانید ببینید که هر کمپین شما چقدر کلیک را گرفته، چقدر هزینه برای شما برداشته و چه مقدار ترافیک را وبسایت شما جذب کرده است. همین اطلاعات را در مورد هر کلمه کلیدی که روی آن تبلیغ رفتهاید قابل مشاهده است.
کنسول جستجو (Search Console)
در این قسمت میتوانید سرچ کنسول خود را به گوگل آنالیز متصل کرده و اطلاعاتی در مورد ترافیک جستجوی خود کسب نمایید. اینکه مخاطبان جستجوگر اول وارد چه صفحهای از سایت شما شدهاند، ویا از چه کشورهایی بوده اند و چه دستگاهی دارند.
اجتماعی (Social)
در این قسمت به بررسی ترافیک ورودی از شبکههای اجتماعی خودپرداخته و آمار مختلف مربوط به کاربرانی که از طریق شبکههای اجتماعیتان وارد سایت شما شدهاند را مشاهده مینمایید.
رفتار (Behavior)
این قسمت از گوگل آنالیز نیز کاربرد بسیار فراوانی برای شما دارد. به وسیله این قسمت میبینید که رفتار مخاطبین شما چگونه بوده، چطور با وبسایت شما تعامل کردهاند و چه کارهایی را در آن انجام دادهاند. در ادامه به بررسی بخشهای مختلف این قسمت میپردازیم:
اطلاعات کلی (Overview)
در این قسمت شما میتوانید اطلاعات کلی در مورد رفتار کاربران را مشاهده کنید. شما میفهمید که آنها چه تعداد صفحه را دیدهاند و چه تعداد از این بازدیدها تکراری نبوده است (Unique Pageviews)، به طور میانگین چقدر در صفحات شما ماندهاند (Avg. Time on Page)، چقدر از آنها پریدهاند (Bounce Rate) و بیشتر چه صفحاتی را بازدید کردهاند. همچنین میتوانید ببینید که چه نوع تعاملی با شما داشتهاند (Events) و چه عباراتی را در سایت شما جستجو کردهاند (Site Search).
جریان رفتار (Behavior Flow)
در این بخش شما میتوانید مسیر رفتار مخاطبین خود را ببینید. شما همچنین میتوانید ابتدای این مسیر را خودتان مشخص نمایید و گوگل به شما نشان میدهد که اولین، دومین، سومین و … کاربران با وبسایت شما چگونه بوده است.
محتوای سایت (Site Content)
در صفحه اول این قسمت (All Pages) شما میتوانید در مورد محتوای وبسایت خود اطلاعات بیشتری کسب نمایید. یعنی اینکه ببینید که هر صفحه و مطلب سایت شما چقدر بازدید و view داشته، مخاطبان به صورت میانگین چقدر در آن وقت گذراندهاند، چقدر کاربر پرانده است، چقدر برای شما پولساز بوده است و در آخر چقدر از طریق آن خارج و داخل شدهاند.
در صفحات دیگر نیز میتوانید اطلاعات جامع تر و دقیقتری را کسب کنید. یعنی می توانید ببینید که در هر سطح از زیر دامنهها رفتار چگونه بوده است (Content Drilldown)، صفحات فرود یا ورودی کدامها بوده است (Landing Pages) و صفحات خروجی کدامها (Exit Pages).
سرعت سایت (Site Speed)
این بخش منبع ارزشمندی برای کسب اطلاعات و بهبود سرعت سایت است. در صفحۀ اصلی شما میتوانید ببینید میانگین زمان بارگذاری صفحه به ثانیه چقدر است. البته سرعت موارد دیگر از جمله زمان ریدیرکت شدن، زمان پاسخ سرور و … به شما نشان داده میشود. شما همچنین میتوانید بر اساس نوع مرورگر، بر اساس کشور و صفحه نیز سرعت را بررسی کنید.
در صفحات بعدی پنل,اطلاعات سرعت سایت حتی جالبتر و دقیقتر میشوند. در صفحه زمانبندی صفحه (Page Timing) شما می توانید اطلاعات دقیقی در مورد سرعت هر صفحه پیدا نمایید. در صفحه پیشنهادهای سرعت (Speed Suggestions) نیز شما میتوانید پیشنهادهای خود گوگل برای افزایش سرعت هر صفحه را مطالعه کرده که واقعاً فوقالعاده است.
جستجوی سایت (Site Search)
با اتصال سیستم جستجوی داخلی سایت به گوگل آنالیز خود، میتوانید اطلاعات دقیقی را در مورد جستجوهای انجام شده در وبسایت خود مشاهده کنید.
رویدادها (Events)
منظور از Event ها آن تعاملاتی می باشد که شما قصد اندازهگیری آنها را دارید. برای نمونه شما میتوانید مشخص نمایید که با کلیک بروی یک گزینه، رویدادی در گوگل آنالیتیک ثبت شود تا بتوانید تعداد کلیکهای انجام شده بروی آن گزینه را اندازهگیری و بررسی نمایید
تبدیلها (Conversions)
این بخش آخرین بخش گوگل آنالیز می باشد. آنطور که گفته شد منظور از این کلمه، تبدیل شدن بازدیدکننده به مخاطب ثابت یا مشتری می باشد. برای این منظور لازم است که شما اهدافی را مشخص نمایید و در صورت اینکه کاربر ,خریدی را انجام داد، اطلاعات خرید جدید را در اختیار گوگل بگذارید. تنظیمات این قسمت باید از طریق بخش مدیریت گوگل آنالیز انجام شود و بعد بروی وبسایت پیادهسازی و اجرا شود (در مطالب بعدی چگونگی این کار را برای شما توضیح خواهیم داد). این قسمت شامل چهار بخش متفاوت است:
اهداف (Goals)
در این قسمت آمار مربوط به اهدافی که تعیین نموده اید را به شما نمایش داده میشود. هدف اصلی شما میتواند بازدید مخاطب از یک پیج مشخص، ثبت نام کاربر در وبسایت، عضویت کاربر در خبرنامه و … باشد. به این ترتیب متوجه میشوید که چه تعداد از کاربران و کدام یکی از آنها هدف های شما را تکمیل میکنند؛ بر اساس این اطلاعات میتوانید فرآیندهای خود را بهینهسازی کنید.
مسیرهای چند کاناله (Multi-Channel Funnels)
در گوگل آنالیتیکس، اعتبار Convert ها و تبدیلها و فروشهای شما به آخرین کانال ورودی داده میشود که مخاطب از طریق آن وارد شده است. اما ارجاعهای قبلی و جستجوها چه نقشی در تبدیل کاربر داشته است؟ بین علاقه اولیه کاربر تا انجام خرید یا هدف شما چقدر فاصله وجود داشته است. با کمک از این قسمت میتوان جواب تمام این سوالها را پیدا کرد. شما می توانید ببینید که کاربر دقیقاً چند بار و از چه طریق هایی وارد وبسایت شده تا در آخر تبدیل به مشتری یا کاربر ثابت شود.
نتیجه گیری نهایی
در این مقاله به بررسی نکات ابتدایی استفاده از گوگل آنالیز و بخشهای مختلف آن پرداختیم، و به این نتیجه رسیدیم که مدیران وبسایتها و وبلاگها نیازمند ابزاری مانند گوگل آنالیتیکس هستند تا بتوانند عملکرد وبسایت خود را بهبود بخشند، استراتژیهای بهتری را اجرا کنند و در نتیجه، موفقیت بیشتری در دنیای آنلاین داشته باشند . خوشحالیم که با این مقاله توانستیم کمکی هر چند کوچک در راستای استفاده بهینه از گوگل آنالیتیکس به شما بکنیم.